INTELEGE, COMUNICA, DESCOPERA!
Interviu Irina Ciobanu: „Primul lucru pe care îl construim la curs este relația dintre profesor și cursanți și între cursanți.”

Irina Ciobanu predă limba engleză în cadrul Centrului de limbi străine Eurolenguas și are aproximativ 15 ani de experiență de predare în sistemul privat. Pentru ea relația profesor - cursant trebuie să fie una bazată pe încredere. Iar încrederea se câștigă. Cum? Aflați din interviul următor.


De-a lungul timpului, ați lucrat atât cu copii, cât și cu adulți, cu cine se lucrează mai ușor?

Este foarte frumos să lucrezi cu copiii, pentru că sunt spontani, sunt veseli, se încadrează în activități și sunt deschiși la propunerile care vin din partea profesorului. Este câteodată la fel de plăcut să vezi că adulții intră în jocul predării-învățării la fel ca niște copii și răspund în egală măsura cerințelor. Insă adulții pot fi mai reticenți la anumite activități, propuneri, la jocul de rol, dar sunt bariere peste care se trece atunci când relația între profesor și cursant este una placută și construită pe încredere și respect.

Ce satisfacții profesionale vă aduce meseria de profesor?

De fiecare dată când vezi evoluția unui cursant și dorința de perfecționare, simți acea bucurie a lucrului dus la bun sfârsit, îndeplinit. De asemenea, bucuria întâlnirii cu foști studenți sau cursanți constituie o satisfacție personală. Progresul unui cursant sau al unei grupe sau succesul acestora în cadrul testărilor sunt cele mai mari împliniri pe care le poate simți un profesor.


Dacă ar fi să asociați limba engleză cu o culoare, care ar fi aceea?


Primul lucru care îmi vine în minte este steagul Marii Britanii, combinația de culori fiind foarte reprezentantivă și combinația mea preferată: roșu, alb, albastru.


Ce tehnici de predare folosiți ca să atrageți cursanții și să-i motivați să învețe limba engleză?


Primul lucru pe care îl construim la curs este relația dintre profesor și cursanți și între cursanți. Este deosebit de important ca ei să aibă sentimentul că sunt acolo să învețe împreună, să nu aibă prejudecăți sau teama de a răspunde la întrebări sau de a se implica pentru a nu greși. Sunt lucruri pe care le stabilim de la primul curs și astfel ajungem să ne simțim foarte bine împreună, iar orele să decurgă într-o atmosferă amuzantă, veselă și constructivă. Acesta este primul pas, după care începem să punem piesă peste piesă, pornind de la noțiunile de bază îmbinând activități pornind de la materiale audio, video sau tipărite, stimulând procesul de învățare prin discuții libere, jocuri de rol, exerciții de brainstorming, prezentări de proiecte pe teme date și multe altele.

De ce vă iubiți meseria?


În primul rând este o profesie care implică interacțiunea cu oamenii, iar eu sunt o persoană foarte sociabilă, căreia ii place să fie înconjurată de oameni; mă simt foarte bine atunci când sunt în fața cursanților și consider că, la rându-mi am ceva de învățat de la fiecare dintre ei. De asemenea, bucuria pe care o pot vedea pe chipurile lor atunci când realizează că au progresat, că au devenit mai încrezători și mai performanți, mă motivează și mă încântă totodată.

Care sunt avantajele învățării unei limbi străine la Centrul Eurolenguas?


Se realizează o analiză a fiecărui cursant, se stabilește nivelul și materialele sunt alese cu grijă pentru a răspunde nevoilor acestora. Accentul pus pe relaționare cu studenții, cu copii, cu cursanții este un alt avantaj, pentru că atunci când înveți o limbă străină trebuie să înveți de plăcere și cu plăcere.

Ce i-ați recomanda unui tânăr care ar vrea să urmeze cariera de profesor?

Dacă nu este o persoană care dorește să împărtăsâșească ceea ce știe cu copii sau cu studenții și, în același timp să primească de la copii și de la cursanți, în egală măsură, atunci, poate, meseria de profesor nu este cea potrivită. A fi profesor înseamnă a fi dăruit acestei profesii și a fi în fiecare zi dornic de a vedea cum cei cu care lucrezi cresc, se dezvoltă. Deoarece cred cu tărie în afirmația potrivit căreia un profesor are puterea de a da aripi elevului sau dimpotrivă de a i le reteza, ceea ce i-aș recomanda unui tânăr profesor ar fi să profeseze cu drag și să încerce să descopere în fiecare elev acea piatră prețioasă ce trebuie șlefuită pentru a străluci cu toată puterea.
Misiune
Centrul de limbi străine Eurolenguas își propune să devină un reper cultural pentru publicul ieșean prin cursurile de limbi străine de calitate, profesionalismul și competența cu c ...
>> afla mai multe
Valori
Orientare spre rezultate, profesionalism, inovație  ...
>> afla mai multe