INTELEGE, COMUNICA, DESCOPERA!
Din ce în ce mai mulţi străini aleg să studieze limba română?

- un interviu cu Alina Ionela Profir, profesor de limba romana in cadrul Centrului Eurolenguas


Intr-o era in care globalizarea si viteza comunicarii impun invatarea unei limbi de circulatie internationala, exista si oameni care aleg sa invete limba romana. Din pasiune sau de nevoie. Sunt straini care au aproape de fiecare data aceeasi poveste: fie sunt studenti straini veniti sa urmeze o facultate in Romania, fie manageri de companii relocati in marile orase din tara noastra. Desigur, uneori, se intampla sa fie si cate un strain caruia ii cade cu tronc limba romana. Aflati povestea lui Nico, italianul care s-a indragostit de Iasi, pe site-ul www.actadoc.ro.

In cadrul Centrului de Limbi Straine Eurolenguas, ne-au trecut pragul de-a lungul timpului zeci de straini interesati sa invete limba romana. De fiecare data, echipa noastra i-a intampinat cu entuziasm si a incercat sa le insufle dragostea fata de limba romana. 

Alina Ionela Profir este formator in cadrul Centrului Eurolenguas si profesor de limba romana. Am stat de vorba cu ea ca sa aflam care sunt provocarile si  avantajele predarii limbii romane strainilor dar si care este feed-back-ul din partea acestora.

Eurolenguas: De cat timp sustineti cursurile de limba romana la Centrul de limbi straine Eurolenguas?
Alina Profir: De aproximativ 1 an.

E: Care este preponderenta tarilor din care provin cursantii?
A.P.: Majoritatea cursantilor provin din Italia, Spania si Franta.

E: Cat de repede invata cursantii limba romana?
A.P.: Avand in vedere faptul ca am avut cursanti din tari precum Spania, Italia si Franta a fost oarecum mai usor, dar si palpitant de predat limba romana datorita substratului latin. Multe cuvinte fiind asemanatoare si oarecum mai usor de memorat.
 
E: Care sunt metodele cele mai eficiente de a invata limba romana?
A.P.: Dupa parerea mea, metodele cele mai eficiente sunt cele care stimuleaza atat memoria vizuala, cat si cea auditiva. Pentru un cursant strain este extrem de important sa invete limba romana cu un profesor nativ, dar care sa ii cunoasca limba materna pentru a-i oferi cursantului acele explicatii de care aceasta are nevoie.

E: Ce feed-back aveti din partea strainilor care studiaza limba romana?
A.P.:Feed-back-ul este unul pozitiv, acestia fiind extrem de interesati si de captivati de limba romana. Multi iubesc tara noastra si considera ca a-l intelege pe Mihai Eminescu, citindu-i poeziile in original e ceva fabulos. Surprinzator pentru romani, multi dintre cursantii straini cunosc unele dintre traditiile noastre si sunt dornici sa invete cat mai multe lucruri despre tara gazda.

E: Care sunt cele mai des întalnite provocari în procesul de predare?
A.P.: O mare provocare ar putea fi dobandirea unui accent corect in limba romana. Studentii straini, indiferent de tara din care provin, intampina dificultati in pronuntarea sunetelor “ă”, “î”, “ş”, “ţ”etc. Batai de cap le dau si unele expresii frecvent utilizate de catre romani.

E: Cum sunt structurate cursurile de limba romana pentru straini?
A.P.: Cursul de limba romana pentru straini este structurat in mai multe parti. Imbinam notiunile de vocabular, exercitii de gramatica si conversatie, dar nu in ultimul timp punem accent si pe elementele de cultura si civilizatie.

E: Care sunt avantajele invatarii limbii romane la Centrul Eurolenguas?
A.P.: Centrul Eurolenguas vine in intampinarea cursantilor straini cu o multitudine de metode moderne si interactive de predare a limbii romane studentilor straini. Dispunem de o diversitate de materiale didactice extrem de necesare in procesul de invatare. Un alt avantaj ar fi ca studentii straini au posibilitatea de a stabilli de comun acord cu profesorul frecventa orelor de curs in functie de programul dorit.

E: Exista o recunoastere oficiala a nivelului de limba romana obtinut de un strain?
A.P.: La terminarea modulului de invatare a limbii romane, ce consta in 40 de ore, Centrul Eurolenguas ofera cursantilor straini o diploma prin care se atesta faptul ca au urmat cursuri de limba romana, in urma carora acestia au dobandit un anumit nivel de limba conform Cadrului European Comun de Referinta pentru Limbi (CECRL).


Misiune
Centrul de limbi străine Eurolenguas își propune să devină un reper cultural pentru publicul ieșean prin cursurile de limbi străine de calitate, profesionalismul și competența cu c ...
>> afla mai multe
Valori
Orientare spre rezultate, profesionalism, inovație  ...
>> afla mai multe